טיפולי חניכיים
מניעה וטיפול בשיטות מתקדמות
מחלות חניכיים הינם הסיבה העיקרית לאובדן שיניים והצורך לעוקרן. מחלת חניכיים פעילה מתבטאת באודם ונפיחות, בכאב ובדימום.במקרה של מחלת חניכיים כרונית אין בדרך כלל כאב, אך יש הרס של מנגנון האחיזה הסובב את השן(שורש השן). חלה נסיגת חניכיים, וכיסי חניכיים ובמקרים רבים יש גם ניידות שיניים .
הסיבה העיקרית למחלת חניכיים הנקראת גם Gingivitis, או להרס מנגנון האחיזה, אשר נקרא גם Periodontitis, הינה הרובד החיידקי (הבקטריאלי) המורכב משאריות מזון ומחיידקים. כאשר סידן (קלציום) מהרוק, מתווסף על הרובד החיידקי, נוצרת אבנית (Calculus) או אבן שן, שנספחת על צווארי כותרות השיניים, או בתוך כיסי החניכיים.
הטיפול במחלות החניכיים:
בשלב הראשון יש לבצע טיפול הסרת אבנית. טיפול זה, בעזרת מכשיר אולטרה סוני ומכשירי יד (קיורטות) יש לבצע לפחות שלוש פעמים בשנה על מנת לשמור על היגיינת פה מירבית. במקרים יותר חמורים המלווים בכיסי חניכיים יש לבצע ניקוי "עמוק" עם הרדמה הכולל הקצעה והחלקת שורשים. טיפול זה אמור לסלק את הדלקת מכיסי החניכיים ולגרום לבניה מחודשת של סיבי הקולגן המחברים בין העצם התומכת לשורשי השן, ובכך יש צמצום של עומק כיסי החניכיים ושליטה טובה יותר על היגיינת הפה ובריאות החניכיים בעזרת הצחצוח במברשת שיניים ושימוש במי פה.
במקרים מאוד קשים של פגיעה במנגנון אחיזת שורשי השיניים דרושה התערבות כירורגית של ניתוחי חניכיים לשמירת מתאר חניכיים בריא וביטול כיסי החניכיים.
יש לבצע הקצעת שורשים ע"י גירוד מבוקר של מעטפת שורש השן בגודל החניכיים ע"י מכשורי יד דמויי מגל הנקראות קיוירטות, וגם על ידי מכשיר עם טיפ רוטטורי עדין אולטרהסוני המפורר את אבנית החניכיים, זהו ניקוי עמוד של כיסי החניכיים, אותו יש לבצע כל 3-6 חודשים(בהתאם למקרה)
במצב הבריא, חריץ החניכיים בגבול בין כותרת השן לשורשיה, הוא כ 2-3 מילימטר.
במצב הפתולוגי כיס החניכיים הוא יותר גדול/עמוק מ 4 מילימטר.
לטיפול יש לשלב משחות שיניים יעילות לחניכיים ושימוש במי פה, וכמובן לבוא למרפאה לביקורות חוזרות של מדידת כיסי החניכיים, הסרת רובד ואבנית והקצעות שורשים (ניקוי עמוק) בחניכיים. במקרים פתולוגיים מורכבים ומסובכים של ספיגה רבה של העצם התומכת ופגיעה קשה במנגנון האחיזה של שורשי השן (נגעים גרמיים) יש צורך בביצוע ניתוחי חניכיים, בשילוב תחליפי עצם לצורך השלמת החסר, ע"י בנייה ושיחלוף ( רגנרציה ) של העצם תומכת השיניים.